top of page

BESLENME



Otizm-Beslenme ilişkisi üzerine yapılan çok fazla çalışma var.


Bu konuda Beslenme programı düzenleyen, diyet öneren uzman sayısı yurtdışında oldukça fazla. Ülkemizde de bazı sağlık kuruluşlarında bu konuda destek almak mümkün.

Çeşitli dilden dile gezen diyetlerde mevcut. Bu diyetleri n tamamına yakını maalesef güncel değil.


Beslenme konusuna eğilenler fazlaca kişiye hitap ettiğinden kendilerini yeterince güncelleme imkanı bulamıyorlar.


Bunun dışında oradan buradan bir şeyler okuyup alıntılayan herşeyi birbirine karıştıran yeterince yerde var maalesef.


Konu bu nedenlerle biraz karmaşık.


Bunun yanında konu otizm söz konusu olan da çocuklar olunca kolay para kazanma amacı ile yola çıkmış kişilerde var. Bu kişiler çeşitli takviye besinler, sıvılar, kürler öneriyorlar. Otizmi basit bir enfeksiyon gibi düşünen ve kendisine önerilen yerlerde derdine derman bulamayan insanlar zaman zaman bu tip kişilerin tuzaklarına düşebiliyorlar.


Şu kürle, bu su ile, şu macun ile otizmi yenin, otizmi yendik gibi laflar duyarsanız anlayın ki orada sizi kandırmaya çalışan bir insan vardır. Bu tür şeyleri dikkate almayınız.


Beslenmenin otizmle hiç bir ilişkisi yoktur diyenlere cevap vermeye gerek görmüyoruz. Bu kişiler bunu bilgisizliklerinden söylüyorlar diye değerlendiriyoruz. Konuyu Uluslararası alanda araştırırlarsa epeyce bilimsel çalışma, kitap, bilimsel makale bulabilirler.


Bizler beslenme konusuna büyük önem veriyoruz.


Beslenmeyi ailelere iki seçenek sunarak öneriyoruz. Ya bu konuyu zamana yayın ve sağlıklı beslenme programı uygulayın. Sonuçlarını alın. Çocuğunuz rahatlasın semptomları hafiflesin ve kaybolsun veya bir diyet uygulayın ve bu süreci hızlı geçin. Hızlıca ilerleyin.


Fakat bu noktada; çocuğun yaşı, ailede başka çocuk olup olmaması, diğer aile bireylerinin alışkanlıkları, ailenin ekonomik durumu gibi faktörleri de göz ardı etmemek gerekiyor.


Yetişkin yaşta bir çocuğu alıştığı besinlerden uzak tutmak veya ona yasak getirmek bazen ters tepkilerde yaratıyor ve zaten iletişim kurmakta zorlanan çocuklar daha da agresifleşebiliyorlar.


Tavsiyemiz buyurun bu listeye uyun otizmi yenin gibi sözlerle sizlere çeşitli bilgiler satmaya çalışan kişilerin dediklerini dikkate almayınız.


Öte yandan klasik beslenme konusunda bir şeyler anlatan veya yapan herkes yasakları saymaya başlayınca aileler “bunlar yoksa biz çocuğa ne yedireceğiz” diye serzenişte bulunuyorlar.


Bizler yasak ve serbest gıda listeleri yerine çocuğunuzun yemesi gereken besinlerden tarifler oluşturduk. Hemen hemen hiçbir noktayı da es geçmemeye çalıştık. Yaklaşık olarak 90 sayfalık bir doküman oluştu. Menü inanılmaz geniş…


Sağlıklı beslenme programı oluşturup ilerlemeyi düşünen ailelere de Biz diyet uygulayabiliriz diyen ailelere de tarifler kitabımızı şiddetle tavsiye ederiz. Gerekli doküman ve beslenme konusunda daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.




68 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

İLETİŞİM

Yazı: Blog2_Post
bottom of page