BESLENMEYE DAİR

Beslenme konusunun daha iyi anlaşılması için sitemizde ve youtube’da bulunan sesli anlatımımızı Duyusal ve Duygusal Durumlar 5 isimli videodan
(https://www.fiyildizlarayolculuk.com/bo%C5%9F-sayfa?pgid=kvdrhtl7-e9b9e36c-a544-45dd-8879-f6203c32ba9b linkinden) dinlemenizi tavsiye ederiz. Anlatımda epeyce bilgi var.
Otizm nedeni ile beslenmeye önem vermeye karar verdiniz diyelim. Peki çocuklar neler yemeli ?
Yenilmesi tavsiye edilen sebzeler:
Brokoli, brüksel lahanası, her renk ve tipteki lahana, pazı, hardal otu, hindiba, ıspanak, pazı yaprağı, su teresi, kereviz, rezene, turp, kuşkonmaz, enginar, maydanoz, reyhan, kişniş, sarımsak, tüm soğan türleri, pırasa, semiz otu, mantar, Bu sebzelerden çiğ veya pişmiş istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Not: Bağırsak sorununuz varsa çiğ daha az yiyiniz.
Havucu sadece çiğ olarak tüketiniz. Özellikle kırmızı ve beyaz turbu çiğ olarak tüketmenizde de fayda vardır.
Nohutta yenilebilir sebzelerdendir fakat sadece humus olarak tüketilmelidir.
Beslenme konusuna eğilirken ilk başlarda sebze çorbaları tercih etmeniz, sebzeleri küçük küçük doğramanız ve iyice pişirmeniz de önemlidir.
Tüm sebzeleri Pazarlardan veya Yerel özellikle sürdürülebilir tarım yapan marketlerden temin edebilirsiniz.
Uzak Durulması Tavsiye edilen sebzeler:
Sebzeler arasında fasülye ailesi, bakliyatlar (Bezelye dahil), kabak ailesi (salatalık dahil), domates, biber, patlıcan, patates bulunmuyor. Bu sebzelerin bir kısmı insan beslenmesinde yenidir. Amerika’nın keşfinden sonra o topraklardan dünyaya yayılmıştır.Bir kısmı ise otizm diyetlerinin bir türlü bitmemesine neden olan özel bileşenler içerirler.
Yenilmesi Tavsiye edilen Proteinler:
Tavuk ve balık eti.
Balık: Bir gün için üst sınır 200 gr; somon, hamsi veya sardalya balığı tüketilmelidir. Bu miktar iki öğüne de bölünebilir. İstenilirse yağı süzülerek ton balığı da tercih edilebilir.
Tavuk: Bir gün için en fazla 100 gr, tüketilebilir.
Tavuk eti yerine ördek veya hindi eti de tercih edilebilir. Hindi yetiştirmede büyüme hormonu kullanılamadığından hindi tercih edilmesi daha sağlıklı olabilir.
Yumurta:
Tavuk yumurtası: Eğer haşlama olarak yenilecekse bir gün için 4 yumurta sarısı üst sınırdır.
Omlet yapılacaksa günlük üst sınır 3 yumurta sarısı ve 1 tam yumurtadır.
Bıldırcın yumurtası tercih edilecekse sarısının yanında beyazı da tüketilebilir.
Eğer çocuğun yumurtaya alerjisi varsa yumurta ikamesi veya keten tohumu unu ya da dövülmüş ya da çekilmiş keten tohumu tercih edilebilir. Besin değeri yumurtaya eşdeğerdir.
Kırmızı et, kırmızı etten yapılmış kıyma, kelle, paça, sakatat menüde olmamalıdır.
Pişirme Yağları:
Katı pişirme yağı kullanılacak ise iç yağı, kuyruk yağı, organik veya doğal sadeyağ Hindistan cevizi yağı seçeneklerinden sizin için en uygun olanı belirleyip kullanabilirsiniz.
Şayet sıvı pişirme yağı kullanılacak ise susam yağı, ceviz yağı, avokado yağı, soğuk sıkım saf zeytinyağı (ılık yemeklerin üzerine) seçeneklerinden birisini belirleyip kullanabilirsiniz.
Tavsiyemiz Hindistan cevizi yağının pişirme yağı olarak kullanılmasıdır. Hindistan cevizi yağı beyin için en iyi yakıttır.
Atıştırmalıklar:
Çiğ fındık, Çiğ ceviz, kestane, çekilmiş keten tohumu,dut kurusu, yaban mersini.
Atıştırmalıklar çeyrek su bardağı ya da bir avuç kadar yenilebilir. Bu miktar günlük atıştırmalık miktarıdır.
En az %85 kakao oranına sahip Bir kibrit kutusu büyüklüğünde bitter çikolata.
Tavsiye edilen İçecekler:
Siyah çay her gün kendi belirleyeceğiniz ölçüde içilebilir.
Haftada iki kez yeşil çay içilmesi tavsiye edilir.
İmkanlar elveriyor ise şekersiz badem sütü, hindistan cevizi sütü içilebilir.
Kahve içme alışkanlığınız varsa tercih edilecek kahve kafeinsiz olmalıdır,
Günde bir yetişkin 8 bardak su içmelidir. Çocuğunuzun yaşına göre sizler kendi ölçünüzü belirleyebilirsiniz.
Bitki çayları bazen alerjen etkide yapabildiğinden meyan kökü çayı, ıhlamur, kekik çayı, pelinotu çayı tercih edebilirsiniz. Bu şart değildir.
Bitki çayları arasında faydası fazla olan ama acı olduğundan çocukları zorlamamak adına Pelinotu çayını sadece yetişkinlere tavsiye ediyoruz.
Yenilmesi Tavsiye edilen Meyveler:
Her gün bir avokado yenilmesi faydalı olacaktır, Eğer çocuk yemek istemiyorsa dörde bölünerek her gün bir parça avokadonun yemeklere katılması tavsiye edilir.
Yeşil Muz.
Diğer meyveler bir beslenme programı uygulanmaya başladıktan en az bir ay geçtikten sonra yenilebilir. Bu noktada da meyvelerin kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkartılmalıdır.
Bir beslenme programına başlandığında en az bir ay geçmeden hiç bir şekilde meyvelerin suyu tüketilmemelidir.
Yenilmesi Tavsiye edilen diğer besinler:
İstenilirse her tür zeytin sınırsız olarak yenilebilir.
Peynir, yoğurt gibi fermente ürünler:
Eğer otizm nedeni ile bir beslenme programı uygulanıyor ise ilk iki hafta bu besin grubu menüde olmamalıdır. İlk iki haftadan sonra günde iki kibrit kutusu büyüklüğe sahip keçi peyniri, bir su bardağı üst sınır olmak üzere kefir, keçi sütünden yapılmış yoğurt ya da laktozsuz yoğurt tüketilebilir. Bu noktada beslenmesi düzenlenen kişinin maya alerjisinin olabileceği noktasından hareket edilerek bu besinler kontrollü ve gözleme dayalı olarak tüketilmelidir.
Sirke kullanılacak ise sadece %100 doğal elma sirkesi tercih edilmelidir.
Tavsiye edilen Unlar:
Hindistan cevizi unu, badem unu, ceviz unu, susam unu, fındık unu, kenevir unu, tapiyoka unu, kestane unu, akdarı unu, keten tohumu unlarından birini tercih edebilirsiniz.
Tapiyoka unu ve keten tohumu unu bağlayıcı olarak da kullanılabilir.
Genel hatlarıyla değinecek olur isek bir öğünün sadece dörtte biri hayvansal gıda geriye kalan kısmın sebze olması gibi bir denge oluşturmak sağlıklı beslenme için yeterlidir.
Beslenme programına başladıktan sonra en az bir ay geçtikten sonra nohut, mercimek, kuru fasülye gibi besinler düdüklü tencerede pişirilerek tüketilmelidir.
Yine Beslenme programına başladıktan sonra en az bir ay geçtikten sonra domates kabukları ve çekirdekleri alınarak tüketilebilir. Biber için ise bu süre daha uzun tutulmalıdır.
Sanılanın aksine patlıcanın besin değeri yoktur. Biber gibi düşünülebilir. İnsana patlıcanın çekici gelme nedeni nikotin içermesidir.
Taze fasülye, bezelye, kabak ailesi ise çocuk bu besinleri tölere edecek hale gelen dek menüye alınmamalıdır.
Resimdeki görselle ilgili bilgi nerede diyebilirsiniz, tarifler kitapçığımızda. Mail yoluyla talep edebilirsiniz.