DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Çocuğunuzun kendisini ve sizi üzen davranışlarını tetikleyen, uyku sorunlarına yol açan, gelişiminin önünü tıkayan bazı faktörler var. Biz bunlara kısaca Bozucu etkiler diyoruz.
Bu öyle bir konu ki dikkate alınmadığında maalesef beklenen ilerlemelere erişmek pek mümkün olmuyor.
Ağır metal ile konuya girelim. Otizm olgusu ile ağır metal ilişkisi bilinen bir gerçektir. Her çocukta ağır metal birikip birikmediği ile ilgili çeşitli görüşler ve araştırmalar mevcuttur.
Ağır metalin yanında ağız yoluyla, dokunma yoluyla, solunum yoluyla, radyasyon ve frekansa maruz kalma yoluyla vücudumuzu olumsuz etkileyen bozucu etkilerin çocuklarda var olan olumsuzlukları arttırdığı bilinmektedir. Bu faktörler ayrıca sizlere de zarar vermektedir.
Çocuklarımızın vücudunu hem doğal yollarla zararlı faktörlerden korumamız hem de varsa vücudundan zararlı maddelerin ve ağır metallerin atılmasını sağlamamız gelişim ve sağlıkları için oldukça önemlidir.
Bu konuda etkinliği ortaya konulmuş, çeşitli akademik çalışmalarla da ispatlanmış uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamaların iki yıl gibi bir süre ile terkedilmeden uygulanması yeterlidir. Elbette bazı noktalara mümkün oldukça ömür boyu dikkat etmek hem çocuklarımızın hem de ailenin daha sağlıklı olmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda tavsiyelerimizden bazıları şu şekildedir;
1-Plastik kaplarda yemek saklamayınız.
2-Çocuğunuzun oyuncakları yumuşak vinil plastikten imal edilmiş olmamalıdır. Bunun yerine ham ahşap, yün ve organik oyuncaklar tercih ediniz.
3-Çocuğunuzun yattığı odada plastik eşyaların az olmasını sağlayınız. Mümkün ise yatağının yün veya ortopedik yatak olması, yorganının yün olması, yastığının ise yün veya pamuk olmasını önemlidir. Yastığının içinde kırık sünger olması hem çok toz tutacağından hem de akar üreteceğinden zararlıdır.
4-Sentetik, akrilik ve jel tabanlı halılar çocuğunuzun ve sizlerin sağlığına zarar vermektedir. Bunların yerine kilim ve yün halılar tercih etmeye çalışınız. Belirtilen ürünlerin bir tuvalet klozetinden daha fazla zararlı bakteri tuttuğu ve akar ürettiği bilinmektedir. (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde bu konuda çalışma yapılmış olup, bu husus ispatlıdır)
5-Evinizde çamaşır suyu yerine bitkisel çamaşır suyu kullanınız. Bu konuda sirkeli ve bitkisel temizleyicileri de alternatif olarak kullanılabilirsiniz.
6-Ev temizliği için beyaz sirke veya bitkisel ürünler kullanınız. Bu mümkün değilse temizlik suyuna yarım çay bardağı oksijenli su katarak ev temizliğinizi yapınız. Oksijenli su tuvaletteki zararlı organizmalar içinde harika bir temizleyicidir.
7-Çamaşır deterjanı olarak bordan imal edilmiş toz deterjan veya bitkisel içerikli deterjanlar kullanınız.
8-Çocuğunuzu banyoda yıkarken duş yaptırtmayınız. Şebeke suyunda bulunan klordan suyun arınabilmesi sağlık açısından önemlidir. Suyu sıcak olarak kova veya kovalara alıp yaklaşık 15-20 dakika bekletiniz veya suyu hazırlayıp içerisine iki yemek kaşığı epsom tuzu atıp eritiniz.
9-Ev içerisinde sardunya, aloavera, aşk merdiveni bitkilerinden yetiştiriniz. Her üç bitkide havadaki toksinleri temizler.
Bu yazıda sözü edilen hususlara dikkat etmeniz sizin de sağlığınız için önemlidir. Dikkat etmeniz gereken başka hususlarda var tabii.
Daha fazlası için bizimle iletişime geçiniz.