top of page

DUYUSAL DESTEK

Yaşamı beş duyu organımız ve Tüm vücudumuzu saran sinir sistemimiz ile algılıyoruz. Çocuklarımızın sinir sistemleri bizlerden daha hassastır, Bunların yanında bu hassasiyet sinir sistemlerinde hasara da neden olmuş veya oluyor olabilir.


Örneğin bir çocuk yanındaki kişiye şiddetli bir tokat attığında o sadece dokunduğunu düşünebilir. Aynı şekilde ona hafifçe dokunan bir kişinin hafif dokunuşunu o rahatsız edici derecede şiddetli hissedebilir.


Bu olumsuz durumların ortadan kaldırılması için bazı basit egzersizler ve uygulamalar kullanılmalıdır. Uygulamalar eğlenilerek yapılmalıdır. Bu konuda anneye fazlasıyla rol düşecektir.


Anne uygulamayı hem koordine etmeli hem de çocuğunun kendisine olan sevgi ve güvenini arttırmak için ona sürekli umutla bakmalıdır. Özetle uygulamalara anne umut ve sevgisini yoğun olarak katmalıdır.


Uygulamalar esnasında Lütfen çocuklarınız direnç gösterdiğinde, zorlandığında ani tepkiler vermeyiniz ve ses tonunuzu iyi ayarlayınız. Bir müddet ara verip tekrar deneyiniz.

Uygulamaların amacı: Çocuklarımızın Sinir sistemindeki aşırı hassasiyetin giderilmesi, gerçeklik algısının günlük yaşama uyumlu bir hale getirilmesi, ince motor ve kaba motor gelişiminin sağlanması, yaşamı daha iyi algılamalarının sağlanması ve HAYATI HAYATIN İÇİNDE ÖĞRETMEKTİR.


Uygulamalar basit ve eğlenceli hale getirilerek yapılabilir burada ki amaç çocuğun sıkılmasına meydan vermeden doğru bir şekilde yapılmasıdır. Uygulamalar oyun haline getirilebilir, görevler verilebilir. Böylelikle hem zihin gelişimi acısından hem de algıda seçiciliği artırma açısından ayrıca fayda sağlanabilir.


Otizm olgusuna neden olan sebeplerden hangisi veya hangileri çocuğunuzda bulunuyor olursa olsun, “nörofizyolojik adaptasyon” diyebileceğimiz duyusal dengeleme bu nedenle çok önemlidir. Bu denge sağlanmaya başladığında çocuklarımızın; daha sakin, daha huzurlu, çevresi ile daha uyumlu ve çevre uyaranlarından daha az etkilenir hale geldiği de bilinen bir gerçektir.


Bir kısmı Duyusal Terapi olarak da adlandırılan bu uygulamaları “çocuğunuza tavsiye edilen yoğunlukta” uygulamanız gerekmektedir.


Uygulamanın birebir anne tarafından yapılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda baba tarafından yapılması esastır. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmemesi durumunda faydalı olmamanın yanında çeşitli zararların da söz konusu olacağını aklınızdan kesinlikle çıkartmayınız.


“Onlar kadar saf olmayan onlara dokunmamalıdır.” Canlı veya cansız varlıklar birbirine dokunduğunda aralarında gözle görülmeyen bir bağ oluşur ve kişilerden birisi dünyanın öbür ucuna da gitse aralarındaki duygu akışı sürer. Mesela birbirine dokunan iki kişiden birisi, çok uzak bir yerde öfkelenirse, sıkılırsa veya farklı yoğun duygular yaşar ise diğer kişi de bundan etkilenir.


İnsan evladı etrafa sözlerini ses olarak yaydığı gibi düşüncelerini de yayar. Sanılanın aksine düşünce soyut bir kavram değildir. Somuttur.


Bizler farkında olmasak da çocuklarımız diğer insanları çok daha net ve iyi anlıyorlar. Kaygı ve korku duyduklarından da bazı yerlere girmek istemiyorlar. Kendilerine dokunulmasından hoşlanmıyorlar.


Duyusal Terapi konusunda gerekli özeni gösteren bir aile eğer uyaranlardan uzak bir ev yaşamı temin edebilir ve düzenli ve disiplinli bir şekilde duyusal gelişim konusunu ele alırsa çocuğunun iletişim problemlerinin ve hassasiyetlerinin ortadan kalktığına şahitlik edebilir.


Basit bir örnek vererek konuyu blokta kapatalım; Eğer çocuğunuz dışarıda hareketleri ile sizi zorluyorsa omuzlarına, dirseklerine, bileklerine, diz kapaklarına ve diz kapaklarının arkasına evden çıkmadan önce yumuşak bir fırça ile veya masaj yağı ile (doğal portakal yağı ile örneğin) hafif hafif masaj uygularsanız ve bunu belirli bir süre ile devam ettirirseniz dışarıda çocuğunuzun daha rahat hissettiğini de görebilirisiniz.


Aynı şekilde dışarıda bulunduğunuz bir esnada eğer çocuğunuz öfkelenme veya ani tepkiler gösterme şeklinde davranışlar sergilerse yere eğiliniz, başınızı onunla aynı hizaya gelecek şekilde çöküp ona sarılınız. Bunu da alışkanlık edinirseniz çocuğunuz kendisini her yerde güvende hissedecektir.


Duyusal Terapi uygularımızı bizlerden edinmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.



28 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

İLETİŞİM

Yazı: Blog2_Post
bottom of page